Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto

Moi drodzy dzisiaj mam dla Was pomysł na idealny, lekki, letni obiad! Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto podane z jajkiem sadzonym i szybką surówką to świetne rozwiązanie na takie upalne dni, jak dzisiejszy. Danie jest bardzo proste, a zarazem pyszne. Ziemniaczki są równie pyszne, jako dodatek do smażonego kurczaka, czy schabowego.

Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto

Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto

Składniki:

  • około 500 g ziemniaków
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka drobno startego grana padano
  • ząbek czosnku
  • około 100 g pestek słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • około 2-3 łyżki oleju
  • sól

Na początku myjemy ziemniaki. Każdy dokładnie szorujemy, ale tak by nie uszkodzić skórki. Następnie gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Gotowe odcedzić.

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do blendera/rozdrabniacza wrzucamy umyty i osuszony koperek i natkę pietruszki. Później dodajemy ser, czosnek, pestki i oliwę z oliwek. Lekko solimy. Miksujemy, dodając olej, aż uzyskamy jednolite pesto.

Następnie zimniaki polewamy pesto i delikatnie mieszamy. Najlepiej smakują podane z jajkiem sadzonym.

Smacznego 😉

Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto

Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.