Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, doskonale wiecie, że uwielbiam wszystko co jest z ziemniaka 😉 Podzieliłam się już z Wam przepisem na różnego rodzaju kluski, pączki ziemniaczane, czy kuleczki ziemniaczane. Ale ostatnim moim odkryciem są pączki ziemniaczane z korbaczem. Połączenie pączków ziemniaczanych z ciągnącym się góralskim serem w środku. Po prostu pycha!
Pączki ziemniaczane z korbaczem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- około 80 g mąki ziemniaczanej
- około 150-180 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- kilka korbaczy (niecały warkocz)
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Na początku ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite.
Następnie z ciasta odrywamy kawałki, do środka wkładamy kawałek korbacza i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej.
Smażymy w kilku partiach w głębokim tłuszczu na średnim ogniu aż ładnie zbrązowieją. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu.
Podajemy od razu.
Smacznego 😉
Pyszne pączki, a ten ser w środku, to poezja 🙂 Super, bo nie tylko słodkościami człowiek żyje 😀
Bardzo dziękuję 😉