Dzisiaj mam dla Was fenomenalny dodatek do dań głównych. Rolowane ziemniaczki purée w wafelku znakomicie pasują do dań z sosem. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno zaskoczycie nimi swoją rodzinkę 😉 Możemy je podawać opanierowane w bułce tartej lub bez. W każdej wersji są przepyszne 😀
Rolowane ziemniaczki purée w wafelku
Składniki:
- około 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- około 50 g mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
- około 60 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
- 2 kwadratowe wafle (andruty)
- sól
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta
- rozkłócone jajko
Ziemniaki gorące przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski). Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Następnie dodajemy jajko, mleko, obie mąki i sól. Purée dokładnie mieszamy i smarujemy nim andruty. Zostawiamy na kilka minut, aby wafle mogły zmięknąć. Następnie zwijamy je tworząc roladkę i kroimy na plastry.
Takie ziemniaczki możemy opanierować z obu stron w jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podajemy odrazu po upieczeniu.
Smacznego 😉
Ciekawy pomysł na oryginalną przekąskę. Muszę spróbować 🙂
Dziękuję i życzę smacznego 😉