Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Dzisiaj mam dla Was fenomenalny dodatek do dań głównych. Rolowane ziemniaczki purée w wafelku znakomicie pasują do dań z sosem. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno zaskoczycie nimi swoją rodzinkę 😉 Możemy je podawać opanierowane w bułce tartej lub bez. W każdej wersji są przepyszne 😀

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Składniki:

  • około 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • około 50 g mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
  • około 60 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
  • 2 kwadratowe wafle (andruty)
  • sól

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
  • rozkłócone jajko

Ziemniaki gorące przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski). Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Następnie dodajemy jajko, mleko, obie mąki i sól. Purée dokładnie mieszamy i smarujemy nim andruty. Zostawiamy na kilka minut, aby wafle mogły zmięknąć. Następnie zwijamy je tworząc roladkę i kroimy na plastry.

Takie ziemniaczki możemy opanierować z obu stron w jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Podajemy odrazu po upieczeniu.

Smacznego 😉

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.