Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami… A jak Wielkanoc to oczywiście jajka… A najlepszy dodatkiem do jajek jest … chrzan, no ale na chrzan już przepis Wam podałam Jak dla mnie drugim istotnym dodatkiem, bez którego generalnie świąteczne pisanki nie mogą się obejść jest majonez. Ale nie taki zwykły majonez ze sklepu, tylko taki prawdziwy, domowy. Puszysty i żółciutki z jajek prosto od babcinych kurek XD
Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy. Musicie przygotować go na święta!
Majonez
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- około 1-2 łyżek soku z cytryny
- około 300 – 350 ml oleju
- pieprz (opcjonalnie)
- sól
Jajka najpierw sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek (z białek możemy przygotować bezę lub chmurki). Żółtka umieszczamy w wysokim pojemniku, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. I zaczynami je ubijać, najlepiej użyć do tego miksera. Powolutku, cały czas ubijając, dolewamy małym strumieniem olej do uzyskania porządnej – gęstej i puszystej masy.
Możemy podawać od razu lub przełożyć do słoiczka, zakręcić i schować do lodówki.
Idealnie pasuje do jajek, wędliny, czy sałatek.
Smacznego