Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami… A jak Wielkanoc to oczywiście jajka… A najlepszy dodatkiem do jajek jest … chrzan, no ale na chrzan już przepis Wam podałam 😉 Jak dla mnie drugim istotnym dodatkiem, bez którego generalnie świąteczne pisanki nie mogą się obejść jest majonez. Ale nie taki zwykły majonez ze sklepu, tylko taki prawdziwy, domowy. Puszysty i żółciutki z jajek prosto od babcinych kurek XD
Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy. Musicie przygotować go na święta!
Majonez
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- około 1-2 łyżek soku z cytryny
- około 300 – 350 ml oleju
- pieprz (opcjonalnie)
- sól
Jajka najpierw sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek (z białek możemy przygotować bezę lub chmurki). Żółtka umieszczamy w wysokim pojemniku, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. I zaczynami je ubijać, najlepiej użyć do tego miksera. Powolutku, cały czas ubijając, dolewamy małym strumieniem olej do uzyskania porządnej – gęstej i puszystej masy.
Możemy podawać od razu lub przełożyć do słoiczka, zakręcić i schować do lodówki.
Idealnie pasuje do jajek, wędliny, czy sałatek.
Smacznego 😉