W tym roku dość późno zabrałam się za przetwory. Na pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę.
Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw, przygotowałam także sos z cukinii.
Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu.
Sos z cukinii i pomidorów
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki cukru
- garść świeżych listków bazylii
- garść świeżych listków oregano
- pieprz
- około 2 łyżki soli
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Wszystko zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na 3 godziny. Cukinia w tym czasie puści soki, których nie odciskamy i nie wylewamy.
Pomidory obieramy ze skórki (sparzamy gorącą wodą, a następnie zalewamy zimną) i kroimy je w kostkę. Papryczkę kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku z grubym dnem umieszczamy cukinię wraz z sokami, które puściła. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory i chilli (ja lubię ostre sosy więc dodałam papryczkę z pestkami, jeśli wolicie łagodniejszy smak, usuńcie je). Doprawiamy octem i cukrem, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła, koncentrat pomidorowy i pieprz. Całość blendujemy na gładki sos i dusimy na małym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Ja dusiłam go około 20 minut.
Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy go do słoiczków, a następnie pasteryzujemy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia.
Smacznego 😉