Sos z cukinii i pomidorów

W tym roku dość późno zabrałam się za przetwory. Na pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę.

Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw, przygotowałam także sos z cukinii.

Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu.

Sos z cukinii i pomidorów

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki cukru
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków oregano
  • pieprz
  • około 2 łyżki soli

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Wszystko zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na 3 godziny. Cukinia w tym czasie puści soki, których nie odciskamy i nie wylewamy.

Pomidory obieramy ze skórki (sparzamy gorącą wodą, a następnie zalewamy zimną) i kroimy je w kostkę. Papryczkę kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku z grubym dnem umieszczamy cukinię wraz z sokami, które puściła. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory i chilli (ja lubię ostre sosy więc dodałam papryczkę z pestkami, jeśli wolicie łagodniejszy smak, usuńcie je). Doprawiamy octem i cukrem, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła, koncentrat pomidorowy i pieprz. Całość blendujemy na gładki sos i dusimy na małym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Ja dusiłam go około 20 minut.

Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy go do słoiczków, a następnie pasteryzujemy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz