Bułeczki z suszonymi pomidorami

Mięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym.

Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich 😉

Bułeczki z suszonymi pomidorami1

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • około 100 g miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżka świeżo posiekanych innych ziół ( u mnie przede wszystkim bazylia, szałwia i oregano)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • sól

Pamiętajcie, że mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie!

Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować.

Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy resztę mleka, wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Posypujemy górę mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Do masła (najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej, aby było miękkie) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane zioła i drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy.

Górę wyrośniętych bułeczek nacinamy (najlepiej sprawdzą się tutaj nożyczki) tak aby powstało zgłębienie do którego nakładamy przygotowane masło. Każdą z nich dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 20 minut. Mają być chrupiące i złote. Spód z każdej bułeczki powinien być lekko brązowy. Pozostawiamy do przestudzenia.

Smacznego 😉

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczki z suszonymi pomidorami2


Zdrowsza drożdżówka

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.