Bułeczki z suszonymi pomidorami

Mięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym.

Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich 😉

Bułeczki z suszonymi pomidorami1

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • około 100 g miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżka świeżo posiekanych innych ziół ( u mnie przede wszystkim bazylia, szałwia i oregano)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • sól

Pamiętajcie, że mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie!

Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować.

Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy resztę mleka, wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Posypujemy górę mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Do masła (najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej, aby było miękkie) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane zioła i drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy.

Górę wyrośniętych bułeczek nacinamy (najlepiej sprawdzą się tutaj nożyczki) tak aby powstało zgłębienie do którego nakładamy przygotowane masło. Każdą z nich dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 20 minut. Mają być chrupiące i złote. Spód z każdej bułeczki powinien być lekko brązowy. Pozostawiamy do przestudzenia.

Smacznego 😉

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczki z suszonymi pomidorami2


Zdrowsza drożdżówka

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.