Chow mein z wieprzowiną i warzywami

Dawno na blogu nie pojawił się przepis na makaron. Czas to nadrobić. Dzisiejsza propozycja to makaron chow mein z wieprzowiną i dużą porcją warzyw. Potrawa inspirowana kuchnią chińską, kolorowa i pyszna. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna.

Chow mein z wieprzowiną i warzywami

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • 2 małe kapusty pak choi
  • opakowanie groszku cukrowego
  • kilka mini kukurydzy
  • opakowanie makarony chow mein
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • około świeżo startego imbiru
  • sezam

Marynata do mięsa:

  • dwie łyżki sosu teriyaki
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Sos:

  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki samba olek
  • 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie)

Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy w cienkie plasterki. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Kapustę szatkujemy. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce.

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ i tak wchłonie później sos).

W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, partiami aby nie obniżać jego temperatury. Smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Upieczone mięso odkładamy do miski. Ponownie rozgrzewamy olej w woku, wrzucamy imbir i papryczkę chili, po chwili dorzucamy czosnek, smażymy kilka chwil pilnując żeby czosnek się nie przypalił. Dorzucamy marchewkę, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy makaron, mięso i kapustę. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż cały płyn odparuje. Na koniec całość posypujemy sezamem.

Smacznego 😉

4 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.