Dawno na blogu nie pojawił się przepis na makaron. Czas to nadrobić. Dzisiejsza propozycja to makaron chow mein z wieprzowiną i dużą porcją warzyw. Potrawa inspirowana kuchnią chińską, kolorowa i pyszna. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna.
Chow mein z wieprzowiną i warzywami
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
- papryka czerwona
- marchewka
- 2 małe kapusty pak choi
- opakowanie groszku cukrowego
- kilka mini kukurydzy
- opakowanie makarony chow mein
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- około świeżo startego imbiru
- sezam
Marynata do mięsa:
- dwie łyżki sosu teriyaki
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Sos:
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki samba olek
- 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie)
Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy w cienkie plasterki. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Kapustę szatkujemy. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos łączymy w miseczce.
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ i tak wchłonie później sos).
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, partiami aby nie obniżać jego temperatury. Smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Upieczone mięso odkładamy do miski. Ponownie rozgrzewamy olej w woku, wrzucamy imbir i papryczkę chili, po chwili dorzucamy czosnek, smażymy kilka chwil pilnując żeby czosnek się nie przypalił. Dorzucamy marchewkę, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy makaron, mięso i kapustę. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż cały płyn odparuje. Na koniec całość posypujemy sezamem.
Smacznego 😉
Uwielbiam takie chińskie dania, a to wygląda nadwyraz pysznie! 🙂
Dziękuję 😉
Od czasu do czasy staram się zrobić to . Do warzyw dodaje jeszcze paski – pędy bambusa i paski imbiru .
O tak bambus i imbir to genialny dodatek