Chlebki Naan

Chlebek naan są nieodłącznym dodatkiem w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach tandoor. Trudno sobie bez nich wyobrazić np. indyjskie curry. Idealnie pasują również do różnego rodzaju dipów. Jeśli chodzi o mnie , to ja po porostu uwielbiam chlebki naan. Nie są trudne w przygotowaniu, a stanowią smaczny zamiennik ryżu, czy nawet ziemniaków.

naaaaany

Chlebki Naan

10 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + trochę do podsypania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • ok. 3 łyżki roztopionego masła

Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich 3 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 min, aż zaczną się pienić. Do miski dodajemy mąkę, sól, olej, jogurt, mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut do powstania sprężystego ciasta. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do momentu podwojenia przez niego swojej objętości.

Kiedy nasze ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250°C). Najlepiej do pieczenia tych chlebków użyć kamienia do pizzy, ale jeśli go nie macie nie martwcie się i po prostu nagrzejcie Waszą blachę.

Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 10 równych części formując z każdej z nich kulkę. Następnie każdą z nich wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki) na podłużny placek o grubości około 5 milimetrów. Chlebki układamy na nagrzanych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą. Pieczemy około 6-7 minut do momentu, aż „napuchną” i miejscami się zarumienią. Upieczone chlebki smarujemy roztopionym masłem.

Idealnie pasują do dań typu curry lub jako dodatek do innych dań kuchni indyjskiej.

Smacznego 🙂

naaan

2 komentarzy

  1. Kaska:

    Oj tak, dania indyjskie bez chlebka naan to nie to samo. Uwielbiam maczać go w pikantnych sosach, masalach. Chlebki wyglądają bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz