Chlebki Naan

Chlebek naan są nieodłącznym dodatkiem w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach tandoor. Trudno sobie bez nich wyobrazić np. indyjskie curry. Idealnie pasują również do różnego rodzaju dipów. Jeśli chodzi o mnie , to ja po porostu uwielbiam chlebki naan. Nie są trudne w przygotowaniu, a stanowią smaczny zamiennik ryżu, czy nawet ziemniaków.

naaaaany

Chlebki Naan

10 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + trochę do podsypania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • ok. 3 łyżki roztopionego masła

Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich 3 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 min, aż zaczną się pienić. Do miski dodajemy mąkę, sól, olej, jogurt, mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut do powstania sprężystego ciasta. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do momentu podwojenia przez niego swojej objętości.

Kiedy nasze ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250°C). Najlepiej do pieczenia tych chlebków użyć kamienia do pizzy, ale jeśli go nie macie nie martwcie się i po prostu nagrzejcie Waszą blachę.

Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 10 równych części formując z każdej z nich kulkę. Następnie każdą z nich wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki) na podłużny placek o grubości około 5 milimetrów. Chlebki układamy na nagrzanych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą. Pieczemy około 6-7 minut do momentu, aż „napuchną” i miejscami się zarumienią. Upieczone chlebki smarujemy roztopionym masłem.

Idealnie pasują do dań typu curry lub jako dodatek do innych dań kuchni indyjskiej.

Smacznego 🙂

naaan

2 komentarzy

  1. Oj tak, dania indyjskie bez chlebka naan to nie to samo. Uwielbiam maczać go w pikantnych sosach, masalach. Chlebki wyglądają bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.