Babka piaskowa

Nie ma Wielkanocy bez babki. Babki, jak to w życiu bywają różne: duże, małe, drożdżowe, czy ucierane. Każda z nich jest pyszna, ale według mnie klasyka jest zawsze najlepsza! Nie wyobrażam sobie by choć raz w okresie około świątecznym nie upiec tej babki! Babka piaskowa to zdecydowanie moja ULUBIONA wersja tego wielkanocnego wypieku XD Kto z Was też tak ma?

Po inne Wielkanocne inspiracje wbijajcie klikając TEN LINK.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • trochę masła do wysmarowania formy
  • trochę bułki tartej do obsypania formy 

Najpierw smarujemy formę na babkę dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą, żeby wypiek się nie przykleił do formy.

Teraz ucieramy masło z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na białą, puszystą masę. Rozdzielamy żółtka od białek. Następnie do utartego masła dodajemy po jednym żółtku za każdym razem dokładnie wszystko ucierając. Później przesiewamy do masy obie mąki i chwilę ucieramy na najniższych obrotach (lub mieszamy ręcznie) – tylko do połączenia składników.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie porcjami dodajemy je do ciasta i za każdym razem delikatnie mieszamy rozrzedzając ciasto.

Gotowe ciasto przekładamy do formy i rozkładamy równomiernie. Wkładamy do dobrze nagrzanego do 150°C z termoobiegiem piekarnika i przeczymy około 1 godzinę 15 minut do tzw suchego patyczka.

Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie. Następnie ciepłą przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.