Babka piaskowa

Nie ma Wielkanocy bez babki. Babki, jak to w życiu bywają różne: duże, małe, drożdżowe, czy ucierane. Każda z nich jest pyszna, ale według mnie klasyka jest zawsze najlepsza! Nie wyobrażam sobie by choć raz w okresie około świątecznym nie upiec tej babki! Babka piaskowa to zdecydowanie moja ULUBIONA wersja tego wielkanocnego wypieku XD Kto z Was też tak ma?

Po inne Wielkanocne inspiracje wbijajcie klikając TEN LINK.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • trochę masła do wysmarowania formy
  • trochę bułki tartej do obsypania formy 

Najpierw smarujemy formę na babkę dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą, żeby wypiek się nie przykleił do formy.

Teraz ucieramy masło z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na białą, puszystą masę. Rozdzielamy żółtka od białek. Następnie do utartego masła dodajemy po jednym żółtku za każdym razem dokładnie wszystko ucierając. Później przesiewamy do masy obie mąki i chwilę ucieramy na najniższych obrotach (lub mieszamy ręcznie) – tylko do połączenia składników.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie porcjami dodajemy je do ciasta i za każdym razem delikatnie mieszamy rozrzedzając ciasto.

Gotowe ciasto przekładamy do formy i rozkładamy równomiernie. Wkładamy do dobrze nagrzanego do 150°C z termoobiegiem piekarnika i przeczymy około 1 godzinę 15 minut do tzw suchego patyczka.

Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie. Następnie ciepłą przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.