Domowa czekolada

Przepis jest dość stary i pamięta czasy, kiedy to w sklepach nie można było dostać normalnej tabliczki czekolady. Dla mnie jest to sytuacja abstrakcyjna. Dzisiaj kiedy idziemy do sklepu mamy tak duży wybór, że sami nie wiemy, którą wybrać. Jednak parę lat temu dla wielu osób ten przepis był jedynym sposobem na zjedzenie czekolady.

Warto wypróbować ten przepis bo jest naprawdę pyszny. Uwierzcie mi, jeśli raz ją przygotujecie to zagości w Waszym stałym menu 😉

Domowa czekolada

Składniki:

  • kostka margaryny
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie mleka w proszku (500 g)
  • kwadratowe wafle

Margarynę wraz z kakao, cukrem i mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Taką masę pozostawiamy do wystudzenia. Gdy jest ona zimna dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy na gładką masę.

Prostokątną blachę wykładamy folą spożywczą i na dnie układamy jedną warstwę wafli (wafle docinamy do wielkości naszej formy). Na wafle  wykładamy czekoladową masę, którą następnie przykrywamy warstwą wafli. Dociskamy i wkładamy do zimnego miejsca.

Podajemy pokrojone na małe kwadraciki.

Smacznego 😉

Jeden komentarz

Dodaj komentarz