Mazurek z bakaliami w waflu

Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole. Pamiętać jedynie trzeba o tym, aby wcześniej namoczyć suszone owoce, dzięki temu nabiorą one aromatu. Ale uważajcie z ilością alkoholu! Owoce bardzo szybko chłoną wszelkie płyny dlatego ja rozcieńczyłam wódkę wodą. Użyć możecie również innego alkoholu w zależności od upodobań. Świetnie również sprawdzi się np. rum.

Mazurek z bakaliami w waflu

Składniki:

  • 4 kwadratowe wafle
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 kostki masła (200 g)
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek

Dodatkowo:

  • wódka i woda do zalania bakalii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Bakalie kroimy i zalewamy wódką rozcieńczoną wodą. Płyn powinien przykryć owoce. Postawiamy na 3-4 godziny.

Masę ubijamy na parze, więc jej przygotowanie rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką, na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia.

Smacznego 😉


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Dodaj komentarz