Moskole

Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia.

Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą. Są proste w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad.

moskole_04

Moskole

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
  • sól

Do podania:

  • masło czosnkowe
  • bryndza

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.

Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią.

Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą.

Smacznego 😉

moskole_03

moskole_02

moskole


Kuchnia krajów słowiańskich 2016

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Jeden komentarz

Dodaj komentarz