Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla

Były już grillowane warzywa i kurczak, a do tego różnego rodzaju dipy. Dzisiaj czas na coś bardziej wyszukanego i wbrew pozorom bardzo prostego w przygotowaniu – mowa o piersiach z kaczki. Moja propozycja to piersi kacze marynowane w soku z pomarańczy. Tak zgadza się to klasyka … ale jaka pysznaaa 😉

Kaczka

Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla

Składniki:

4 porcje

  • 3 piersi z kaczki
  • 1 duża pomarańcza
  • gałązka rozmarynu
  • 4 listki szałwii
  • sól
  • pieprz

Piersi z kaczki myjemy i kroimy na paski o grubości 2-3 cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i dodajemy sok z całej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Po tym czasie wyciągamy kaczkę z marynaty i układamy na gorącym grillu. Układamy skórką do dołu, aby nadmiar tłuszczu się wytopił a skórka była chrupiąca. Obracamy ją co jakiś czas, aby grillowała się równomiernie. Jeśli tak jak ja lubicie kaczkę różową w środku to będzie ona gotowa po 15-20 minutach (w zależności od rodzaju i mocy grilla), a jeśli wolicie dobrze wysmażoną to poczekajcie jeszcze 5 minut.

Kacze mięso świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego ja do  grillowanych piersi podałam konfiturę z borówki.

Smacznego 🙂

Kaczka z grilla

kaczkaaa

04

Wszystkie składniki dostępne na  www.alma24.pl

Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.

GRILL PIKNIK Menu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.