Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

Kilka tygodni temu pokazałam Wam przepis na domowy ser żółty. Wtedy przygotowałam porcję przeznaczoną do kanapek. Zaletą domowego sera jest fakt, że zanim go wystudzimy możemy zrobić z nim co chcemy 😉

Tym razem postanowiłam przedstawić Wam przepis na roladę z sera żółtego ze szpinakiem. Wygląda naprawdę efektownie! Jeśli przygotujecie ją na przyjęcie na pewno Wasi goście będą zdziwieni i zaskoczeni Waszą pomysłowością i kreatywnością. Musicie koniecznie spróbować 🙂

rolada z sera

Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku

2 rolady

Składniki:

Ser żółty przygotowujemy według  przepisu.

Kiedy nasz ser jest gotowy dzielimy go na dwie części. Jedną z nich przekładamy na mokry blat kuchenny (ważne jest aby był mokry, żeby nasza rolada się do niego nie kleiła). Formujemy z niej płaski prostokąt, najlepiej rozpłaszczyć ją ręką na grubość około 1 cm.
Na całym serze układamy połowę szpinaku, następnie kilka plasterków szynki i smarujemy je 2 łyżkami chrzanu. Rolujemy nasz ser i ugniatamy ciasto, zwłaszcza boki. Pamiętajcie, aby roladę przygotowywać szybko, ponieważ ser bardzo szybko się studzi i tężeje. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby stężała.
To samo robimy z drugą częścią.

Po kilku godzinach rolada jest gotowa do jedzenia. Kroimy ją na plasterki i podajemy jako dodatek do kanapki lub jako samodzielną przekąskę.

Smacznego 🙂

rolada

"Czas na szpinak 6!"

Dodaj komentarz