Korzystając z darów jesieni postanowiłam zaproponować Wam szarlotkę. Sprawdzi się idealnie na weekend. Jest słodka i krucha. No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka?
Polecam Wam również przepis na „Szarlotkę z kremem”.
Szarlotka z kisielem
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (waga po obraniu)
- około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej)
- kisiel cytrynowy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i cukier. Dobrze zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ja na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalki.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Pozostałe nam białka ubijamy na sztywno, dodajemy do startych jabłek i delikatnie mieszamy.
Formę (u mnie o wymiarach 33x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy schłodzone ciasto (przekładamy rozwałkowane lub po prostu wylepiamy nim dno). Na nim rozsmarowujemy masę jabłkową. Na samą górę ścieramy drugą, zamrożoną część ciasta.
Pieczemy w 180°C przez około 60 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru.
Smacznego 😉
jakie jabłka najlepiej użyć? 🙂
Ja osobiście wybieram te kwaśne, im bardziej tym lepiej:) W tym przepisie ciasto jest dość słodkie więc taka kwasowość jabłek idealnie zbalansuje smaki.
Pozdrawiam i udanych wypieków 😉
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję i życzę smacznego 😉