Zimne nóżki wieprzowe

Dzisiaj czas na polską kuchnie. Klasyka pośród klasyk jeśli chodzi o przystawkę. O czym mowa… Oczywiście o zimnych nóżkach. Są różne wersje zarówno z mięsa drobiowego, jak i z samych warzyw. Ale ja dzisiaj postawiłam na tradycyjne, czyli z wieprzowiny.

IMG_20151004_075918

Zimne nóżki wieprzowe:

około 10 sztuk

Składniki:

  • 2 golonki
  • 2 – 3 nóżki wieprzowe
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kilka listków natki pietruszki
  • 4 łyżki groszku zielonego z puszki
  • sól
  • pieprz

Golonko i nóżki myjemy, czyścimy z pozostałości włosków (jeśli jest ich sporo możemy je opalić nad ogniem). Wkładamy je wraz z warzywami, liściem laurowym oraz zielem angielskim do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby mięso było przykryte. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Później zmniejszamy płomień, tak żeby woda tylko lekko bulgotała. Gotujemy około 2 godzin do momentu, aż golonki będą bardzo miękkie. Wtedy wyciągamy nasze mięso oraz warzywa i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Kiedy już się trochę wystudzą to oddzielamy mięso od kości, chrząstek i skóry, dzieląc je na małe kawałki (możemy je także posiekać nożem, ale ja osobiści wolę jak w galaretce są większe kawałki mięsa) i solimy.

Ugotowaną marchewkę i jajka kroimy na plasterki. Kiedy wszystkie elementy mamy przygotowane możemy układać je w salaterkach, filiżankach lub w jakiś innych formach na galaretki. Układamy kolejno na dnie listek natki pietruszki, plasterek jajka, plasterek marchewki, łyżeczkę groszku i mięso.
Wszystko to zalewamy wywarem doprawionym pieprzem i solą, który najlepiej jak wcześniej przecedzimy przez drobne sitko lub gazę.  Jeżeli stwierdzicie, że macie za mało wywaru to oczywiście możecie dodać do niego trochę gorącej wody i żelatyny (żelatynę należy pierwsze dobrze wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody, a dopiero później dodać do wywaru). Tak przygotowane i przestudzone nóżki odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do stężenia. Aby wyjąć galaretkę z foremki wystarczy, że zanurzymy ja na chwilę w gorącej wodzie lub podważymy ją nożem.

Podajemy z chlebem, chrzanem, octem lub ćwiartką cytryny.

Smacznego:)

IMG_20151004_075955

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.