Muszę się Wam do czegoś przyznać 😀 Jestem uzależniona od serów. I to od serów każdego rodzaju. Rozpoczynając od zwykłej Goudy, przez te twarde, długodojrzewające, miękkie, śmierdzące, twarożki, krowie, owcze, czy kozie. Nie ma znaczenia jaki ważne, że ser! 😀 Nic więc dziwnego, że gnocchi w sosie z gorgonzoli tak bardzo mi zasmakowały, że następnego dnia pobiegłam do sklepu po składniki na kolejną porcję 😉 Jeśli używacie gotowych kluseczek, przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie 10 minut, a smakuje jak danie z dobrej włoskiej restauracji.
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Składniki:
- 500 g gnocchi
- 200 g gorgonzoli
- 2 łyżki masła
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżki tartego parmezanu + trochę do posypania gotowego dania
- natka pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- sól
Najpierw gorgonzolę kruszymy/kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy ser i śmietankę. Następnie podgrzewamy całość na średnim ogniu. Mieszamy i czekamy aż gorgonzola całkowicie się rozpuści. Później dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos gotujemy do momentu aż stanie się gęsty.
Na koniec do gotowego sosu dorzucamy ugotowane według przepisu i odsączone kluseczki gnocchi, dokładnie mieszamy.
Podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉