Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Muszę się Wam do czegoś przyznać 😀 Jestem uzależniona od serów. I to od serów każdego rodzaju. Rozpoczynając od zwykłej Goudy, przez te twarde, długodojrzewające, miękkie, śmierdzące, twarożki, krowie, owcze, czy kozie. Nie ma znaczenia jaki ważne, że ser! 😀 Nic więc dziwnego, że gnocchi w sosie z gorgonzoli tak bardzo mi zasmakowały, że następnego dnia pobiegłam do sklepu po składniki na kolejną porcję 😉 Jeśli używacie gotowych kluseczek, przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie 10 minut, a smakuje jak danie z dobrej włoskiej restauracji.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Składniki:

  • 500 g gnocchi
  • 200 g gorgonzoli
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu + trochę do posypania gotowego dania
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Najpierw gorgonzolę kruszymy/kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy ser i śmietankę. Następnie podgrzewamy całość na średnim ogniu. Mieszamy i czekamy aż gorgonzola całkowicie się rozpuści. Później dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos gotujemy do momentu aż stanie się gęsty.

Na koniec do gotowego sosu dorzucamy ugotowane według przepisu i odsączone kluseczki gnocchi, dokładnie mieszamy.

Podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Gnocchi w sosie z gorgonzoli Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.