Risotto jest daniem idealnym na jesienne, pochmurne dni. Wbrew pozorom jest dość proste, aczkolwiek pracochłonne w wykonaniu. Jest sycące i pożywne, a przygotować możne je z dowolnych składników. U mnie inspiracją były owoce morza, które odnalazłam w swojej zamrażalce 🙂
Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym
Składniki:
- 350 g ryżu arborio lub canaroli
- około 125 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml białego wina
- około 1 l bulionu
- opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan
Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.
Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.
Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.
Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina.
Smacznego 😉