Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Risotto jest daniem idealnym na jesienne, pochmurne dni. Wbrew pozorom jest dość proste, aczkolwiek pracochłonne w wykonaniu. Jest sycące i pożywne, a przygotować możne je z dowolnych składników. U mnie inspiracją były owoce morza, które odnalazłam w swojej zamrażalce 🙂

risotto_2

Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Składniki:

  • 350 g ryżu arborio lub canaroli
  • około 125 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • około 1 l bulionu
  • opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan

Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.

Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż  uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.

Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.

Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina.

Smacznego 😉

risotto

Andrzejkowa uczta

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.