Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

Dzisiaj proponuję Wam wegetariańską sałatkę. Połączenie brokuła i jajek już znacie z sałatki brokułowej i wiecie, że jest doskonałe. Tutaj smak podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską. Inspirację stanowiła dla mnie klasyczna sałatka Cezar.

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • połowa puszki kukurydzy
  • szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • pieprz
  • sól

Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i obcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na cztery części. Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno.

Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość.

Sałatkę myjemy i siekamy, układamy w misce. Kukurydzę odsączamy i posypujemy nią sałatę. Następnie układamy brokuła i jajka. Całość posypujemy podprażonymi pestkami. Sałatkę polewamy obficie sosem tuż przed podaniem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.