Dzisiaj proponuję Wam wegetariańską sałatkę. Połączenie brokuła i jajek już znacie z sałatki brokułowej i wiecie, że jest doskonałe. Tutaj smak podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską. Inspirację stanowiła dla mnie klasyczna sałatka Cezar.
Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- połowa puszki kukurydzy
- szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)
Sos:
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka granulowanego czosnku
- pieprz
- sól
Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i obcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na cztery części. Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno.
Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość.
Sałatkę myjemy i siekamy, układamy w misce. Kukurydzę odsączamy i posypujemy nią sałatę. Następnie układamy brokuła i jajka. Całość posypujemy podprażonymi pestkami. Sałatkę polewamy obficie sosem tuż przed podaniem.
Smacznego 😉