Grillowane skrzydełka w miodowo-pikantnej marynacie

Skrzydełka obok karkówki, to jedno z najczęściej grillowanych mięs. Dzisiejszy przepis to grillowa klasyka. Skrzydełka w miodowo-pikantnej marynacie mają dużo fanów. Ja również je uwielbiam. Najfajniejszy w nich jest ten balans pomiędzy słodkim i pikantnym smakiem. Przepis zawiera tylko spis przypraw, których proporcje każdy powinien dopasować do swojego podniebienia 😉

Patrząc na zdjęcie ktoś mógłby powiedzieć, że są spalone 😀 Nic podobnego 🙂 bo ja właśnie takie skrzydełka lubię najbardziej 😛

Grillowane skrzydełka w miodowo-pikantnej marynacie

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe

Przyprawy:

  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 niecała łyżeczka pieprzu cayenne
  • pieprz
  • sól

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. W misce łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy olej, miód i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy skrzydełka. Dorzucamy liście laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku – nie musimy ich obierać, chodzi tylko o to aby oddały one swój aromat. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrzucamy ząbki czosnku i liście laurowe.

Grillujemy na rozgrzanym grillu z obu stron, często odwracając, aż skrzydełka będą miękkie.

Podajemy z grillowanym chlebem i dipami, np. czosnkowym lub tzatzykami.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz