Lubicie młode ziemniaki? No ba! Kto ich nie lubi? 😀 A ponieważ nadchodzi majówka to nic dziwnego, że mam dla Was przepis na grillowane ziemniaczki ziołowe. To fenomenalny dodatek do każdego rodzaju mięs czy ryb z grilla.
W swoim przepisie użyłam ziół od Ogrodów Ziołowych. Wśród nich znalazły się oczywiście popularne zioła takie jak rozmaryn, cząber, szałwia, czy tymianki. Oprócz tej klasyki użyłam jeszcze dwóch mniej popularnych ziół, mianowicie zataru i kocanki. Ta druga coraz częściej zaczyna pojawiać się na straganach, ale nie wiedzieć dlaczego rzadko występuje w przepisach. Jej zapach przypomina popularną maggi i świetnie podbija smak jajek, mięs, czy ziemniaków. Zatar natomiast to zioło z którym pierwszy raz miałam do czynienia właśnie kilka dni temu. Ma dość ostry i charakterystyczny smak. Smakuje jak połączenie cząbru górskiego i tymianku. Fantastycznie pasuje do zimniaków, równie dobrze sprawdzi się jako przyprawa do dań mięsnych.
Więcej na temat tych i innych ziół znajdziecie na stronie www.ogrodyziołowe.pl.
Grillowane ziemniaczki ziołowe
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- gałązka zataru
- 2 gałązki tymianku imbirowego
- 2 gałązki cząbru górskiego
- gałązka kocanki włoskiej
- 2 gałązki tymianku cytrynowego
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka listków szałwii
- szczypta gruboziarnistej soli
Najpierw ziemniaki dokładnie szorujemy. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski.
Następnie wszystkie zioła drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Później zgniatamy czosnek (żeby oddał więcej aromatu) i dorzucamy do miski. Na koniec dodajemy olej i sól. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wrzucamy na rozgrzanego grilla. Grillujemy z każdej strony, aż ziemniaczki zmiękną i ładnie się zarumienią. Ziemniaczki można również przygotować w piekarniku.
Smacznego 😉