Dzisiaj już czwartek! A to oznacza, że weekend już się zbliża 😀 W związku z tym mam dla Was kolejny przepis na błyskawiczną przekąskę z grilla. Ostatnio podzieliłam się z Wami wątróbką w boczku, tym razem również przyda się nam boczek 😉 Grillowany oscypek w boczku to świetnia przekąska. Ja mam akurat to szczęście, że mam łatwy dostęp do świeżych i naprawdę wysokiej jakości oscypków. Bo dobry oscypek to podstawa tego przepisu.
Grillowany oscypek w boczku
Składniki:
- duży wędzony oscypek lub około 10 małych
- około 10 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
Oscypka kroimy na grubsze około 1,5-2 cm plastry. Jeśli używamy małych pozostawiamy je w całości. Każdy plasterek/oscypek owijamy plastrami boczku.
Oscypki grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron, aż nabiorą charakterystycznych grillowych pasków.
Najlepiej smakuje oczywiście z dodatkiem konfitury z żurawiny lub borówki.
Smacznego 😉