Nie wiem Kochani jak u Was, ale u mnie pogoda jest dość kiepska. Jednak jest nadzieja bo podobno weekend ma być ładny. Zatem trzymajmy się tej optymistycznej wersji 😀
A skoro ma być ładnie to polecam Wam wyjść na świeże powietrze i pogrillować. Na moim blogu znajdziecie już kilka inspiracji na grilla w zakładce GRILL.
A ponieważ były już przepisy na mięsa, sałatki i warzywa z grilla to chyba czas najwyższy na jakąś rybkę 😉
Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla
Składniki:
- 400 g filetu z łososia
- 1 brokuł
- 5-6 łyżek sosu teriyaki
- kawałek cytryny
- pieprz
- sól
Drewniane patyczki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku cytryny (1 łyżeczkę).
Łososia oczyszczamy – zdejmujemy skórę i usuwamy ewentualne ości. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos teriyaki, pieprz, sól i skrapiamy lekko cytryną (1 łyżeczkę). Dokładnie mieszamy.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Można go lekko obgotować, ale nie jest to konieczne. Ja osobiście używam surowego.
Na patyczki nabijamy na przemian łososia i brokuła.
Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Niezbyt długo, aby nie wysuszyć łososia.
Podajemy z kawałkami cytryny i dipami np. raitą miętową.
Smacznego 😉