Jak tam Wasz sezon grillowy? My korzystamy z każdego ładnego weekendu, żeby pogrillować 🙂 Ostatnio wrzuciliśmy na ruszt szaszłyki z halloumi i kurczakiem. Były przepyszne i zniknęły błyskawicznie! Ser halloumi idealnie nadaje się na grilla – nie topi się, natomiast dzięki wysokiej temperaturze robi się mięciutki. Jest lekko słony i idealnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i kurczakiem. Koniecznie wypróbujcie go w wersji grillowanej.
Szaszłyki z halloumi i kurczakiem
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- ser halloumi (220 g)
- mała cukinia
- boczek wędzony surowy w plasterkach
- ulubione przyprawy do kurczaka
- pomidorki koktailowe
- łyżka oleju
- patyczki do szaszłyków
Na początku zajmujemy się mięsem. Kurczaka obieramy z błon i kroimy w małą kostkę. Następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami i łyżką oleju, dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Ser kroimy w kostkę, a cukinię tniemy w cieniutkie podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Na patyczki nabijamy 3-4 kawałki kurczaka, które przewijamy plasterkiem boczku. Następnie nabijamy pomidorka, dwa kawałki sera halloumi każdy owinięty paskiem cukinii. Później kolejny pomidorek oraz ponownie kawałki kurczaka owijane boczkiem.
Grillujemy z każdej strony, aż nabiorą ładnego brązowego koloru.
Smacznego 😉
Coś szanowna Pani trochę zaniedbała pewne tematy 😉
Pyszne szaszłyki, też często podobne u minie są robione, mniami 😉
No a gdzie czytadełko, hmm? 😉
pozdrawiam 🙂
pychotka