Szaszłyki z halloumi i kurczakiem

Jak tam Wasz sezon grillowy? My korzystamy z każdego ładnego weekendu, żeby pogrillować 🙂 Ostatnio wrzuciliśmy na ruszt szaszłyki z halloumi i kurczakiem. Były przepyszne i zniknęły błyskawicznie! Ser halloumi idealnie nadaje się na grilla – nie topi się, natomiast dzięki wysokiej temperaturze robi się mięciutki. Jest lekko słony i idealnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i kurczakiem. Koniecznie wypróbujcie go w wersji grillowanej.

Szaszłyki z halloumi i kurczakiem

Szaszłyki z halloumi i kurczakiem

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser halloumi (220 g)
  • mała cukinia 
  • boczek wędzony surowy w plasterkach
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • pomidorki koktailowe
  • łyżka oleju 
  • patyczki do szaszłyków

Na początku zajmujemy się mięsem. Kurczaka obieramy z błon i kroimy w małą kostkę. Następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami i łyżką oleju, dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Ser kroimy w kostkę, a cukinię tniemy w cieniutkie podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw.

Na patyczki nabijamy 3-4 kawałki kurczaka, które przewijamy plasterkiem boczku. Następnie nabijamy pomidorka, dwa kawałki sera halloumi każdy owinięty paskiem cukinii. Później kolejny pomidorek oraz ponownie kawałki kurczaka owijane boczkiem.

Grillujemy z każdej strony, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. 

Smacznego 😉

Szaszłyki z halloumi i kurczakiem

Szaszłyki z halloumi i kurczakiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.