Szaszłyki z indyka i ananasa

Za oknami słońce, a to oznacza, że wiosna już w pełni. Najwyższy więc czas wyciągnąć nasze grille i rozpocząć sezon. Dzisiaj zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, proponuję wam szaszłyki. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem.

szaszłyk 2

Szaszłyki z indyka i ananasa

Składniki:

  • 400 dag piersi z indyka
  • połowa świeżego ananasa

Na marynatę:

  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • ok. 1/3 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 6 patyczków do szaszłyków

 

Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać.

Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Kroimy ją w cienkie, podłużne paski. Wkładamy do miski,  dodajemy wszystkie przyprawy i oliwę/olej. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Ananasa obieramy, wycinamy środek i kroimy w kostkę.

Na namoczone patyczki nabijamy mięso, ok. 1 cm od końca, składamy pasek i znów nabijamy na patyczek, i tak dalej, aż z indyka powstanie taki ściśle nabity zygzak, gdzieniegdzie pomiędzy mięsem nabijamy kawałki ananasa. Szaszłyki smażmy na złoty kolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min).

Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym.

Smacznego 🙂

szaszłyk

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.