Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami

Jak co roku oprócz kiełbas i mięsa na moim grillu koniecznie muszą pojawić się szaszłyki. Tym razem mam dla Was szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami. Smakują genialnie i każdy znajdzie dla siebie w nich coś co lubi. Przygotowanie trwa dosłownie 10 minut, więc spokojnie można przygotować je tuż przed grillem. 

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 140 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych (u mnie żółtych i czerwonych)
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie, pieprz)
  • olej/oliwa z oliwek
  • sól

Jeśli używamy drewnianych patyczków to wrzucamy je na 10 minut do wody, żeby się namoczyły i nie spaliły podczas grillowania.

Najpierw oczyszczamy kurczaka i kroimy go w małą kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami oliwą/olejem i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.

Warzywa dokładnie myjemy. Następnie cukinię kroimy w średniej grubości plasterki, natomiast papryki w większą kostkę. Pomidorki zostawiamy w całości. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą/olejem, lekko solimy. Następnie plasterki boczku przecinamy na pół.

Później na patyczki nabijamy na przemian kawałki kurczaka, zwinięte plasterki boczku i warzywa w różnej kombinacji.

Grillujemy z każdej strony na ładny brązowy kolor.

Smacznego 😉

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.