Jak co roku oprócz kiełbas i mięsa na moim grillu koniecznie muszą pojawić się szaszłyki. Tym razem mam dla Was szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami. Smakują genialnie i każdy znajdzie dla siebie w nich coś co lubi. Przygotowanie trwa dosłownie 10 minut, więc spokojnie można przygotować je tuż przed grillem.
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 140 g boczku wędzonego w plasterkach
- 1 mała cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych (u mnie żółtych i czerwonych)
- ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie, pieprz)
- olej/oliwa z oliwek
- sól
Jeśli używamy drewnianych patyczków to wrzucamy je na 10 minut do wody, żeby się namoczyły i nie spaliły podczas grillowania.
Najpierw oczyszczamy kurczaka i kroimy go w małą kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami oliwą/olejem i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.
Warzywa dokładnie myjemy. Następnie cukinię kroimy w średniej grubości plasterki, natomiast papryki w większą kostkę. Pomidorki zostawiamy w całości. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą/olejem, lekko solimy. Następnie plasterki boczku przecinamy na pół.
Później na patyczki nabijamy na przemian kawałki kurczaka, zwinięte plasterki boczku i warzywa w różnej kombinacji.
Grillujemy z każdej strony na ładny brązowy kolor.
Smacznego 😉