Sezon na grilla oficjalnie został otwarty. Majówkowe grillowanie rozpoczęłam tradycyjnie od kiełbasek, skrzydełek i karczku. A ponieważ nie miałam ochoty na zwykłą sałatkę postanowiłam jako dodatek do dań mięsnych przygotować szaszłyki z warzyw. Jest to idealna propozycja lekkiego i zdrowego dania z rusztu.
Szaszłyki z warzyw
około 10 sztuk
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona)
- 20 małych pieczarek
- 20 małych pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i pomarańczowe)
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Warzywa myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Bakłażana obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na grube plasterki. Wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Nabijamy je na patyczki w dowolnej kolejności. Układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy z każdej strony około 5-7 minut. Podajemy z pieczywem i dipem np. czosnkowym lub miętowym.
Smacznego:)
Wszystkie składniki dostępne na www.alma24.pl
Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.
Chciałbym dzień w dzień czytać coś tak dobrego.