Szaszłyki z warzyw

Sezon na grilla oficjalnie został otwarty. Majówkowe grillowanie rozpoczęłam tradycyjnie od kiełbasek, skrzydełek i karczku. A ponieważ nie miałam ochoty na zwykłą sałatkę postanowiłam jako dodatek do dań mięsnych przygotować szaszłyki z warzyw. Jest to idealna propozycja lekkiego i zdrowego dania z rusztu.

Szaszłyki

Szaszłyki z warzyw

około 10 sztuk

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona)
  • 20 małych pieczarek
  • 20 małych pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i pomarańczowe)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Warzywa myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Bakłażana obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na grube plasterki. Wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Nabijamy je na patyczki w dowolnej kolejności. Układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy z każdej strony około 5-7 minut. Podajemy z pieczywem i dipem np. czosnkowym lub miętowym.

Smacznego:)

szaszłyki2

04

 

Wszystkie składniki dostępne na  www.alma24.pl

Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.

GRILL PIKNIK Menu

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz