Szaszłyki z warzyw

Sezon na grilla oficjalnie został otwarty. Majówkowe grillowanie rozpoczęłam tradycyjnie od kiełbasek, skrzydełek i karczku. A ponieważ nie miałam ochoty na zwykłą sałatkę postanowiłam jako dodatek do dań mięsnych przygotować szaszłyki z warzyw. Jest to idealna propozycja lekkiego i zdrowego dania z rusztu.

Szaszłyki

Szaszłyki z warzyw

około 10 sztuk

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona)
  • 20 małych pieczarek
  • 20 małych pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i pomarańczowe)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Warzywa myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Bakłażana obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na grube plasterki. Wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Nabijamy je na patyczki w dowolnej kolejności. Układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy z każdej strony około 5-7 minut. Podajemy z pieczywem i dipem np. czosnkowym lub miętowym.

Smacznego:)

szaszłyki2

04

 

Wszystkie składniki dostępne na  www.alma24.pl

Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.

GRILL PIKNIK Menu

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.