Tort Ferrero Rocher

Dzisiaj mija dokładnie rok od pierwszego wpisu. Tak więc mój blog ma już roczek 🙂

Korzystając z okazji dziękuję Wam za tem wspólny rok. Mam nadzieję, że nadal chętnie będziecie odwiedzać moją stronę i będziecie czerpać z niej inspiracje.

Z okazji urodzin bloga postanowiłam upiec tort. Tort inspirowany jest popularną pralinką Ferrero Rocher. Jeśli chodzi o przepis to inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z których wybrałam to co najlepsze. Dodatkowo zrezygnowałam z orzechów laskowych ponieważ jestem na nie uczulona. Oczywiście jeśli je lubicie możecie ich użyć, ja zastąpiłam je płatkami migdałowymi.

tort1

Tort Ferrero Rocher

Składniki:

Ciemny biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Beza czekoladowo-migdałowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 g startej na tarce gorzkiej czekolady
  • 2 opakowania wafelków z kremem kakaowym typu Grześki (każde po 34g)
  • szklanka pokruszonych płatków migdałowych

Krem Rocher:

  • 500 g serka mascaropne
  • 350 g nutelli
  • 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 2 łyżki likieru czekoladowego
  • 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów
  • płatki migdałów

Do przygotowania biszkoptu i bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier ŁYŻKA PO ŁYŻCE po każdej łyżce cały czas dobrze miksując. Następnie dodajemy cukier wanilinowy i również dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Do tak przygotowanej bezy dodajemy pokruszone wafelki, czekoladę i płatki migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Masę bezową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ją w 150°C przez około godzinę. Powinna być przyrumieniona i krucha. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia.

Serki mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem przygotowań.

W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy przez chwilę do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził.

Wodę i likier mieszamy i przygotowujemy nasącz.

Biszkopt dzielimy na dwie połowy. Jedna z nich posłuży nam za spód. Obie części biszkoptu pączujemy (ja używam do pączowania niewielkiej ilości płynu, ponieważ nie lubię kiedy ciasto jest „mokre”, więc pączuję głównie boki i lekko środek). Krem dzielimy na 3 części. Następnie spód smarujemy 1/3 kremu, na tej warstwie umieszczamy bezę, smarujemy ją kolejną częścią masy i układamy na nim drugą część biszkoptu. Górę tortu i boki smarujemy resztą masy. Do dekoracji boków używamy pokruszonych wafelków do lodów. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.

Tort wkładamy do lodówki aby stężał, najlepiej na kilka godzin.

Smacznego 😉

kawałek tortu

tort

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.