Sałatka ze szparagami i truskawkami

Zielono i czerwono mi 😀 Na taką niepogodę najlepszym poprawiaczem humoru jest dobre i kolorowe jedzenie. Sałatka ze szparagami i truskawkami spełnia obydwa te warunki 😉 A ponieważ sezon szparagowy w pełni nie mogłam ich nie wykorzystać do sałatki.

Pamiętacie paczkę od Ogrodów Ziołowych? Oprócz ziół znalazła się w niej także rukola. Ale nie ta zwykła, którą możecie spotkać w sklepach, tylko rukola „Dragon’s Tongue”. Ma prześliczne listki z czerwonym pręcikiem pośrodku. Według mnie w smaku jest trochę bardziej pikantna niż ta powszechnie spotykana. To właśnie ta rukola stanowiła bazę mojej sałatki. Dodatkowo dodałam do niej tajemniczo brzmiące zioło o nazwie Mitsuba. Wyglądem zbliżone jest do dużej natki pietruszki. Pochodzi z Azji, gdzie stosuje się ją zarówno jak sałatkę, jak i zioło. Ma bardzo delikatny sałatowy smak.

Wszystkie zioła użyte w tym przepisie możecie znaleźć i kupić na stronie www.ogrogyziołowe.pl

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Składniki:

  • pół pęczka szparagów
  • około 10 średnich truskawek
  • porządna garść rukoli (u mnie rukola „Dragon’s Tongue”)
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • listki mitsuby

Dressing:

  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • sól

Zaczynamy od szparag. Odrywamy ich zdrewniałe końce, myjemy i wrzucamy na grilla (patelnię grillową). Grillujemy, co jakiś czas obracając, jakieś 4-5 minut. Gotowe odkładamy do wystudzenia.

Następnie myjemy i osuszamy pozostałe warzywa i truskawki. Rukolę układamy w misce/półmisku. Później dodajemy wystudzone szparagi. Pomidorki dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby.

Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego 😉

Mitsuba - https://ogrodyziolowe.pl Sałatka ze szparagami i truskawkami

Dodaj komentarz