Już od dawna kusiło mnie aby upiec pieczywo w liściach chrzanu. W końcu to bardzo stary przepis, a takie na ogół są najlepsze 😉 Motywacją stały się pestki dyni, które otrzymałam od firmy Helio. Co prawda nie upiekłam chleba, bo to właśnie chleb najczęściej piecze się w takich liściach, ale przygotowałam bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu.
W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało kto wie, że jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę 😉
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- około 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pestek z dyni (u mnie z firmy Helio)
- sól
- liście chrzanu
Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 1/4 szklanki mleka i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, olej, pestki dyni i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać i stopniowo dodajemy resztę mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy (około 5 min), aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8- 10 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą następnie owijamy w liście chrzanu (ja spięłam liście wykałaczką 😉 ). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (termoobieg). Wyrośnięte bułeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce.
Z wystudzonych bułeczek ściągamy liście chrzanu.
Smacznego 😉
Ciekawa jestem ile smaku chrzan przeniósł na bułeczki. Muszę sprawdzić sama 🙂
Niestety dużo smaku chrzanu nie ma ;/ ale bułeczki wychodzą naprawdę pyszne 😉