Mąka to zdecydowanie podstawowy składnik w kuchni. Na jej bazie możemy przygotować wiele cudownych i pysznych potraw, a przede wszystkim chrupiący chleb. A jeśli już pieczemy chleb to możemy popuścić wodzę fantazji i dodać do niego praktycznie wszystko to co lubimy. U mnie dzisiaj chleb z serem i pestkami dyni. Chrupiący i pachnący!
Chleb z serem i pestkami dyni
Składniki:
- 350 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów)
- około 250 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, majeranek, tymianek, bazylia)
- 100 g pestek dyni (u mnie od Polskich Młynów)
- 100 g żółtego sera
- sól
Najpierw kroimy ser żółty w drobną kostkę.
Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy 6-7 minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) z pojemnikiem z wodą na dnie. Pieczemy chleb przez około 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 40 minut.
Upieczony studzimy na kratce czekając, aż całkowicie ostygnie.
Smacznego 😉
Ten chlebek musi być pyszny 🙂
oj i jest 😀 zwłaszcza lekko ciepły XD