Chleb z serem i pestkami dyni

Mąka to zdecydowanie podstawowy składnik w kuchni. Na jej bazie możemy przygotować wiele cudownych i pysznych potraw, a przede wszystkim chrupiący chleb. A jeśli już pieczemy chleb to możemy popuścić wodzę fantazji i dodać do niego praktycznie wszystko to co lubimy. U mnie dzisiaj chleb z serem i pestkami dyni. Chrupiący i pachnący!

Chleb z serem i pestkami dyni

Chleb z serem i pestkami dyni

Składniki:

  • 350 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów)
  • około 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, majeranek, tymianek, bazylia)
  • 100 g pestek dyni (u mnie od Polskich Młynów)
  • 100 g żółtego sera
  • sól

Najpierw kroimy ser żółty w drobną kostkę.

Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy 6-7 minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) z pojemnikiem z wodą na dnie. Pieczemy chleb przez około 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 40 minut.

Upieczony studzimy na kratce czekając, aż całkowicie ostygnie.

Smacznego 😉

Chleb z serem i pestkami dyni

Chleb z serem i pestkami dyni

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.