Mini chlebki do koszyczka

W moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu, wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki.

Mini chlebki do koszyczka

Mini chlebki do koszyczka

około 8 chlebków

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej (najlepsza jest chlebowa, minimum 650)
  • 75 g mąki graham
  • 75 g mąki żytniej
  • około 160-180 ml letniej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżka miodu
  • sól

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • sezam
  • mak
  • siemię lniane
  • gruboziarnista sól

Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Dodajemy mleko, olej, miód, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. W ciągu tego czasu powinniśmy przynajmniej 2 razy go „odgazować”. Aby to zrobić wyciągamy ciasto z miski, składamy je cztery razy, tak jak kopertę i odkładamy z powrotem do miski.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich formujemy na mały, podłużny bochenek i układamy je na papierze do pieczenia. Każdy bochenek nacinamy poprzecznie w dwóch miejscach. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem, solą i siemię lnianym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik, wraz z blachą do pieczenia, nagrzewamy do 200°C (termoobieg), a na dole układamy pojemnik z wodą. Wyrośnięte chlebki zsuwamy wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę. Pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kratce.

Chlebki idealnie pasują do koszyczka, ale sprawdzają się również świetnie jako bułeczki.

Smacznego 😉

Mini chlebki do koszyczka

Mini chlebki do koszyczka

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.