Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Eh, ostatnio wzięło mnie coś na wypiekanie domowego pieczywa XD Oprócz chleba i klasycznych bułeczek przygotowałam też kilka bułeczek w wersji nadziewanej. Są idealnym rozwiązaniem na śniadanie do pracy. Wystarczy je zapakować 🙂 Dzięki temu możemy pospać proszę dłużej, co przy jesiennej pogodzie każda minuta jest na wagę złota XD Dziś przepis na rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. 

Zapraszam Was również do sprawdzenia innych przepisów na nadziewane bułeczki i chlebki: zakręcone bułeczki z pesto, chlebek z oliwkami i serem feta, nadziewany chlebek drożdżowy, czy nadziewany włoski chlebek na ricottcie.

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Nadzienie:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • słoik pomidorów suszonych
  • 200 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy je do rozpuszczenia. Dodajemy do nich 4 łyżki mleka, mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, jajko, masło, rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. wyrabiamy je, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie połowy. Każdą z nich dość cienko rozwałkowujemy na prostokątny kształt. Ciasto smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Na 3/4 powierzchni układamy świeże listki szpinaku i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Przy krawędzi układamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Ciasto ściśle zwijamy w rulon i kroimy go na 5-6 cm kawałki. Układamy je w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut, aby po raz drugi wyrosły. Przed pieczeniem smarujemy każdą z bułeczek oliwą z oliwek.

Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.

Smacznego 😉

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.