Włoskie bułeczki ziołowe

Dzisiaj kolejny przepis na domowe wypieki. Przepis rodem ze słonecznej Italii. Bułeczki są bardzo aromatyczne. Są pyszne same w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków 😉

Włoskie bułeczki ziołowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • około 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • pół łyżki cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • jajko
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • sól

Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, czosnek, miód, olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mleko. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy ciasto do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie pieczemy je w 160°C (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.