Francuska tarta z botwinką i serami

Mam dla Was prawdziwą bombę! Francuska tarta z botwinką i serami to połączenie młodych buraczków i intensywnych serów. Idealna kompozycja smakowa. Tarta znikła chwilę po upieczeniu 😀 Jedyny minus – było jej tak mało ;( Następnym razem robię dwie 😀

Francuska tarta z botwinką i serami

Francuska tarta z botwinką i serami

Składniki:

  • ciasto francuskie (275 g)
  • 50 g sera lazur
  • 125 g mozzarelli
  • 50 g sera feta
  • 1/2 sera camembert (60 g)
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • sól

Najpierw delikatnie obieramy buraczki i kroimy w drobną kostkę. Na patelkę dodajemy łyżkę masła i dorzucamy buraczki. Podlewamy około 4-5 łyżkami wody i dusimy 5-6 minut. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i znów chwilę dusimy, tym razem 3-4 minuty wystarczą. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście, mieszamy, doprawiamy delikatnie solą i po minucie ściągamy z ognia.

Na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał płaski, a boki ładnie wyrosły. Całość smarujemy oliwą z oliwek. Następnie na ciasto układamy podduszoną botwinkę. Później posypujemy pokrojonymi w kostkę serem feta, lazurem, camembertem i pokrojoną w plasterki mozzarellą. Posypujemy tymiankiem.

Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 20 minut.

Smacznego 😉

Francuska tarta z botwinką i serami

Francuska tarta z botwinką i serami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.