Dawno nie wrzucałam przepisu na makaron. Najwyższy czas to nadrobić! Jak zwykle w przypadku makaronów jest to propozycja na pyszny, prosty i bardzo szybki obiad.
Jeśli chodzi o użyty makaron jest to bavette. Swym kształtem przypomina grube, spłaszczone spaghetti. Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami.
Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami
2 duże porcje
Składniki:
- około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania)
- 200 g wędzonego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 suszonych pomidorów
- 2 garści rukoli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów)
- pieprz
- sól
Do podania:
- tarty ser np. parmezan lub gran padano
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy dosłownie chwileczkę, żeby czosnek się nie spalił. Dorzucamy suszone pomidory, rukolę, łososia i oliwki. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy makaron i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy 2-3 minuty i gotowe.
Podajemy posypane dużą ilością tartego sera.
Smacznego 😉
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 😉