Jak już wiecie mam słabość do makaronu 🙂 Więc generalnie moje tygodniowe menu nie może obejść się bez makaronu! Tym razem postawiłam na Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską. Całość wykończyłam śmietanką i parmezanem.
Danie jest bardzo proste i można przygotować je w ekspresowym tempie. Dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które pracują do późna i nie mają siły na przygotowywanie skomplikowanych przepisów.
Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską
Składniki:
- 3/4 opakowania makaronu fusilli (świderki)
- około 250 g świeżego szpinaku
- 5-6 plasterków szynki parmeńskiej
- ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżka oliwy z oliwek/masła
- parmezan (ilość uzależniona od indywidualnych preferencji:)
- pieprz
- sól
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Chwile podsmażamy i dorzucamy szpinak. Smażymy przez jakieś 4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego 🙂