Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla

Były już grillowane warzywa i kurczak, a do tego różnego rodzaju dipy. Dzisiaj czas na coś bardziej wyszukanego i wbrew pozorom bardzo prostego w przygotowaniu – mowa o piersiach z kaczki. Moja propozycja to piersi kacze marynowane w soku z pomarańczy. Tak zgadza się to klasyka … ale jaka pysznaaa 😉

Kaczka

Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla

Składniki:

4 porcje

  • 3 piersi z kaczki
  • 1 duża pomarańcza
  • gałązka rozmarynu
  • 4 listki szałwii
  • sól
  • pieprz

Piersi z kaczki myjemy i kroimy na paski o grubości 2-3 cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i dodajemy sok z całej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Po tym czasie wyciągamy kaczkę z marynaty i układamy na gorącym grillu. Układamy skórką do dołu, aby nadmiar tłuszczu się wytopił a skórka była chrupiąca. Obracamy ją co jakiś czas, aby grillowała się równomiernie. Jeśli tak jak ja lubicie kaczkę różową w środku to będzie ona gotowa po 15-20 minutach (w zależności od rodzaju i mocy grilla), a jeśli wolicie dobrze wysmażoną to poczekajcie jeszcze 5 minut.

Kacze mięso świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego ja do  grillowanych piersi podałam konfiturę z borówki.

Smacznego 🙂

Kaczka z grilla

kaczkaaa

04

Wszystkie składniki dostępne na  www.alma24.pl

Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.

GRILL PIKNIK Menu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.