Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Risotto jest daniem idealnym na jesienne, pochmurne dni. Wbrew pozorom jest dość proste, aczkolwiek pracochłonne w wykonaniu. Jest sycące i pożywne, a przygotować możne je z dowolnych składników. U mnie inspiracją były owoce morza, które odnalazłam w swojej zamrażalce 🙂

risotto_2

Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Składniki:

  • 350 g ryżu arborio lub canaroli
  • około 125 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • około 1 l bulionu
  • opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan

Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.

Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż  uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.

Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.

Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina.

Smacznego 😉

risotto

Andrzejkowa uczta

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.