Ten przepis na ciasto na pizzę dostałam od mamy mojej przyjaciółki, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Kiedy po raz pierwszy poczęstowała mnie swoją pizzą, wiedziałam że muszę mieć ten przepis. Ciasto jest idealnie! Cienkie i chrupiące. A dodatki jakie zaproponowała po prostu mnie zachwyciły. Dziś mam dla Was podstawowy przepis na ciasto na pizzę II, ale już w krótce zdradzę Wam patent na genialne dodatki. <3
Ciasto na pizze II
4 średniej wielkości pizze
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania)
- 270 ml wody
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka cukru
- sól
Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę, na której układamy ulubione dodatki.
Pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.
Smacznego 😉