Jako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami, a tym razem wykorzystałam je do jako dodatek do pizzy.
Podane składniki pozwolą Wam przygotować dwie pizze na cienkim cieście lub jedną na grubym. Ja zazwyczaj przygotowuję dwie 😉
Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą
2 sztuki o średnicy około 30 cm
Składniki:
- ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU
- sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU
- 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda)
- 200 g mozzarelli
- 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano)
- 6 świeżych fig
- dwie garści rukoli
- oliwa z oliwek
Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU.
W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym.
Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.
Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego i połową startej mozzarelli. Na serach układamy pocięte lub po prostu porwane 2 plasterki szynki. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiam na około 15 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.
Upieczone posypujemy rukolą, pociętymi na ósemki figami i porwaną na mniejsze kawałki szynką.
Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy i oliwa z oliwek.
Smacznego 😉
uwielbiam takie pizze! połączenie ciepłego ciasta i świeżej rukoli jest obłędne; zwykle dodaję doń pomidorki, ale pomysł z figami bardzo mi się podoba:) Tyle, że absolutnie nie polalabym tego boskiego dania keczupem! Moim zdaniem oliwa jest najlepsza:)
Dziękuję 😉 Ja też uwielbiam pizzę tylko z oliwą, ale znam osoby, które do pizzy muszą mieć ketchup XD
Miodzio, taką pizzę, to całą … no może jeden kawałek, jak serniczek 😉
Dziękuję 🙂