Jutro jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc na pewno nie zgadniecie jaki będzie przepis XD Osobiście bardzo lubię pizze, zwłaszcza te, które zawierają świeżą rukolę. Jednakże ostatnio odkryłam, że świeży szpinak też doskonale do niej pasuje. I tak oto powstała pizza serowa ze świeżym szpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne 😉
Pizza serowa ze świeżym szpinakiem
2 sztuki o średnicy około 30 cm
Składniki:
- ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU
- sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU
- 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda)
- 100 g mozzarelli
- 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
- 140 g sera typu feta
- 1/2 sera camembert
- 2 garści świeżego szpinaku
- oliwa z oliwek
Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU.
W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym.
Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.
Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego. Następnie układamy pokrojone w paski ser z niebieską pleśnią, mozzarelle i camembert. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.
Upieczone posypujemy szpinakiem.
Najlepszymi dodatkami są oczywiście dip czosnkowy i oliwa z oliwek.
Smacznego 😉
Moja rodzina bardzo lubi pizzę, więc często przyrządzam ją z dziećmi. Ostatnio przyrządzaliśmy pizzę według Twojego przepisu i bardzo nam smakowała. Szpinak odgrywa w niej bardzo ważną rolę. Uzupełnia smak i dodaje lekkości. Na pewno jeszcze kiedyś skorzystamy z przepisu 🙂
Bardzo dziękuję 🙂