Pizza z ziemniakami i prosciutto

Jedno z najlepszych połączeń, jakie jadłam na pizzy. Brak sosu pomidorowego sprawia, że pizza z ziemniakami i prosciutto, jest lekka, pyszna i nietypowa. Zasmakowała zwłaszcza mojej siostrze, która nie przepada za sosem pomidorowym 😉 

Pizza z ziemniakami i prosciutto

Pizza z ziemniakami i prosciutto

składniki na dwie pizze

Skadniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania)
  • 135 ml wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • sól

Dodatki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4-5 plasterków prosciutto

Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.

Pod koniec wyrastania ciasta, kroimy ziemniaki na bardzo cieniutkie talarki. Muszą być naprawdę cieniutkie. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę. Na cieście układamy talarki ziemniaków. Następnie skrapiamy je delikatnie oliwą, posypujemy igiełkami rozmarynu i startym parmezanem.

Pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.

Na gotowej układamy poszarpane kawałki szynki.

Smacznego 😉

Pizza z ziemniakami i prosciutto

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.