Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście

Sezon na szparagi już niedługo niestety się skończy ;( Łapcie więc świeże szparagi i wypróbujcie ten przepis 😉 Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście to genialne połączenie szparag, chrupiących pestek słonecznika i 3 rodzajów sera. Zazwyczaj preferuję cienkie ciasto, ale w tym przypadku grube sprawdza się idealnie. Cienkie ciasto mogło by nie utrzymać takiej ilości sera 😀

Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • sól

Sos pomidorowy:

  • 130 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz
  • sól

Dodatki:

  • 5 grubych zielonych szparag (10 cienkich)
  • 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • około 100 g sera typu favita
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta gruboziarnistej soli

W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 

Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut.

Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.

Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i formujemy z niego okrągły placek o grubszych brzegach. Przekładamy na papier do pieczenia. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Pizzę posypujemy serem żółtym, układamy na nim szparagi (grube przecinamy na połówki, cienkie zostawiamy w całości), pomiędzy nimi układamy plasterki mozzarelli i pokrojoną w kostkę favitę.

Oliwą smarujemy również grubsze brzegi pizzy, następnie obsypujemy je suszonym oregano i gruboziarnistą solą. Pozostawiamy ją na jakieś 10 minut do podrośnięcia.

Przekładamy ją na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Upieczoną pizzę posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i podajemy.

Smacznego 😉

2 komentarzy

Dodaj komentarz