Sezon na szparagi już niedługo niestety się skończy ;( Łapcie więc świeże szparagi i wypróbujcie ten przepis 😉 Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście to genialne połączenie szparag, chrupiących pestek słonecznika i 3 rodzajów sera. Zazwyczaj preferuję cienkie ciasto, ale w tym przypadku grube sprawdza się idealnie. Cienkie ciasto mogło by nie utrzymać takiej ilości sera 😀
Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- sól
Sos pomidorowy:
- 130 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz
- sól
Dodatki:
- 5 grubych zielonych szparag (10 cienkich)
- 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach
- kulka mozzarelli (125 g)
- około 100 g sera typu favita
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- oliwa z oliwek
- szczypta suszonego oregano
- szczypta gruboziarnistej soli
W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut.
Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.
Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i formujemy z niego okrągły placek o grubszych brzegach. Przekładamy na papier do pieczenia. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Pizzę posypujemy serem żółtym, układamy na nim szparagi (grube przecinamy na połówki, cienkie zostawiamy w całości), pomiędzy nimi układamy plasterki mozzarelli i pokrojoną w kostkę favitę.
Oliwą smarujemy również grubsze brzegi pizzy, następnie obsypujemy je suszonym oregano i gruboziarnistą solą. Pozostawiamy ją na jakieś 10 minut do podrośnięcia.
Przekładamy ją na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Upieczoną pizzę posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i podajemy.
Smacznego 😉
Mniam! Takiej pizzy jeszcze nie widziałem! Pyszna.
Dziękuję ;D