Kulebiak z kapustą i grzybami

Na chwilę odrywamy się od słodkości 😉 Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Kulebiak z kapustą i grzybami to klasyka, którą uwielbiam, zresztą jak wszystkie potrawy z kapustą i grzybami 😀 Najczęściej przygotowujemy go w pierwszy dzień świąt jako dodatek do czerwonego barszczu. 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • sól

Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej z marchewką
  • szklanka suszonych grzybów
  • 1 papryczka chili
  • około 4 liski laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 rozkłócone jajko
  • mak

Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

Następnie do miski przesiewamy mąkę. Później dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, resztę mleka i sól. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie”) i wrzucamy do garnka/patelni. Następnie dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Pilnujcie uzupełniania wody w kapuście, żeby jej nie przypalić. Pod koniec wyciągamy papryczkę, czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą, mielonym zielem angielskim, kuminem rzymskim i pieprzem. Później dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Zwiększamy ogień i smażymy aż odparuje cały płyn.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy farsz, pozostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu z jednej strony. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i sklejamy końce. Kulebiak przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej łączeniem w dół), a górę smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy makiem.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem około godzinę. Kulebiak powinien się ładnie zarumienić. Gotowy kroimy w grube plastry, które podajemy z czerwonym barszczem.

Smacznego 😉

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz