Dziś na chwilę oderwę się od Wielkanocnych przepisów. Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łódeczki ze szpinakiem. Ja osobiście kocham szpinak w każdej postaci, zatem często z nim eksperymentuję. To danie wyszło fenomenalnie! 😉
Łódeczki ze szpinakiem
Składniki:
- 300 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- około 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 450 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie z firmy Hortex)
- około 200 g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- starta mozzarella
Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy około 50 ml ciepłej wody i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na 4 kawałki. Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce i sklejamy je formując łódeczkę (podobnie jak w przypadku chaczapuri). Do łódeczki wkładamy porcję farszu. Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Łódeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż się zarumienią. Na 2 minuty przed końcem pieczenia każdą z łódeczek posypujemy mozzarellą.
Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami.
Smacznego 😉