Łódeczki ze szpinakiem

Dziś na chwilę oderwę się od Wielkanocnych przepisów. Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łódeczki ze szpinakiem. Ja osobiście kocham szpinak w każdej postaci, zatem często z nim eksperymentuję. To danie wyszło fenomenalnie! 😉

Łódeczki ze szpinakiem
Łódeczki ze szpinakiem

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 450 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie z firmy Hortex)
  • około 200 g  sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • starta mozzarella

Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy około 50 ml ciepłej wody i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na 4 kawałki. Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce i sklejamy je formując łódeczkę (podobnie jak w przypadku chaczapuri). Do łódeczki wkładamy porcję farszu. Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.

Łódeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż się zarumienią. Na 2 minuty przed końcem pieczenia każdą z łódeczek posypujemy mozzarellą.

Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami.

Smacznego 😉

Łódeczki ze szpinakiem

Łódeczki ze szpinakiem


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.